תסמונת המתחזה, ג'יפיטי והרייבאן של מטא
וגם: מנוע החיפוש של גוגל לא מתרגש והצ'אטבוט המסתורי שעוקף את ג'יפיטי וקלוד
אהלן חברים! כאן אמיתי עם הניוזלטר השבועי בנושא בינה מלאכותית ופרודקטיביות והיום בניוזלטר:
מה הקשר בין ChatGPT, תסמונת המתחזה ומשקפי המציאות הרבודה של מטא?
מנוע החיפוש של גוגל לא מתרגש מהצ'אטבוטים (לפחות בינתיים)
עוד כמה עדכונים
מה הקשר בין ChatGPT, תסמונת המתחזה ומשקפי המציאות הרבודה של מטא ?
בואו נודה בזה: אחת הסיבות שאנחנו כל כך אוהבים את ChatGPT היא שהוא עוזר לנו להתמודד עם תסמונת המתחזה.
אם לא הכרתם אם התופעה, היא מוגדרת כחוויה של פקפוק עצמי ביכולות והישגים שלנו, לצד התחושה שאנחנו מוליכים שולל את הסביבה שלנו ומחקרים מצאו ש70% מהאנשים יחוו לפחות אפיזודה אחת שלה בחיים.
יש הטוענים שזה טבעי לחוות אותה במינון נמוך כדי להמשיך להתפתח ולא להיות מגלומנים, אבל הבעיה היא שאצל הרבה אנשים היא מתגברת ועשויה להתפתח למצב של חרדה ופגיעה בתפקוד.
הסיבה ש-ChatGPT ומודלי שפה יעילים במיוחד להתמודדות עם התחושה הזו היא שהם תמיד יודעים לתת לנו את התשובה עם ההסתברות הסטטיסטית הכי גבוהה לכל שאלה שהיא למעשה "חוכמת ההמונים האולטימטיבית" ובכך מייצרים לנו תחושת ביטחון.
הנה דוגמה להמחשה:
למרות שיש לי אנגלית מצויינת, מכיוון שאני לא דובר אנגלית כשפת אם הרבה פעמים יהיו ניואנסים שאפספס, במיוחד כשמדובר בנישה מקצועית שיש לה את השפה שלה.
בזכות ChatGPT אני יכול לכתוב אימיילים לקולגות אמריקאים בראש שקט ולדעת שהצד השני לא יקרא את האימייל וירגיש קצת קרינג' או שיזהה שזו אנגלית "ישראלית". את אותו העיקרון ניתן לראות גם בתחומים נוספים, למשל כשאנשים נעזרים בצ'אט למטלת בית או כדי לעבור מבחני קבלה ללימודים.
וזה לא נגמר רק בעבודה. קראתי השבוע פוסט על מישהו שבנה אפליקציה מבוססת GPT שהמשתמשים מעלים אליה צילומי מסך של התכתבויות באפליקצית היכרויות והיא עוזרת להם לכתוב תשובות שנונות כדי להשיג דייטים. זה אולי נשמע מצחיק, אבל מסתבר שהאפליקציה כבר מכניסה לו 190 אלף דולר בחודש(!) , מה שממחיש שהוא הצליח למצוא pain point אמיתי של משתמשים.
עם זאת, חשוב לציין שמודלי שפה מצליחים לעזור בצורה חלקית בלבד:
מה יקרה כאשר אצטרך לשבת בפגישה עם מי ששלחתי לו את האימייל ולדבר באנגלית?
או כשהמועמד שביצע את המטלה יגיע לראיון עבודה ולא יהיה לו גישה לצ'אט שיענה במקומו על השאלות?
כלומר, הם מעולים למצבים בהם התקשורת היא א-סינכרונית, אבל לא עוזרים לנו בזמן אמת.
באופן קצת אירוני, במצבים מסוימים הם עשויים אפילו להגביר את תסמונת המתחזה בכך שהשימוש בהם גורם לצד השני להגיע למפגש עם ציפיות גבוהות יותר...
לכן, אני מאמין שהאינטראקציה שלנו עם מודלי שפה בשנים הקרובות לא תסתכם בהקלדה של טקסטים במחשב ובסמארטפון והם יתחילו להשתלב בצורה יותר אינטגטיבית ב"חיים האמיתיים" שלנו.
לפני שבועיים מטא הוציאה את הגרסה החדשה של משקפי הRay Ban עם יכולות המציאות הרבודה (AR). הגרסה החדשה שכוללות יכולות AI עם עוזרת אישית ויכולת הבנה של מידע ויזואלי, נותנות הצצה לפוטנציאל של השילוב העוצמתי בין AI ל-AR.
היכולות שלה עדיין מאד בסיסיות, אבל סביר להניח שהמוצרים האלה ימשיכו להשתפר, ייכנסו למיינסטרים ובהמשך ויעזרו לנו לנתח את המציאות שאנחנו רואים ושומעים בזמן אמת. הם יוכלו לייצר לנו תובנות, לשלוף מידע ואפילו לנתח רגשות והתנהגות של אנשים ומסביבנו ולהמליץ לנו כיצד לפעול.
לסיום - חשוב לציין שגם טכנולוגיה לבישה היא מוגבלת וזה לא מאד פרקטי לשבת בפגישת עבודה עם משקפי שמש או אוזניה שלוחשת לנו מה להגיד. לכן, סביר שבעתיד הקצת יותר רחוק נגיע גם לשילוב של AI ממש בתוך גוף האדם, כפי שאילון מאסק מתחיל לעשות עם Neuralink… אבל זה כבר לבלוג אחר והרבה יותר קריפי 🤯
מנוע החיפוש של גוגל לא מתרגש מהצ'אטבוטים (לפחות בינתיים)
אם קראתם חדשות טכנולוגיות בשנה האחרונה בטוח ראיתם כתבות ופוסטים על כך שתחום החיפוש צפוי לעבור דיסרפשן ושגוגל בבעיה כי מוצר החיפוש שהוא מקור ההכנסות המרכזי שלה יפסיד נתח שוק למתחרות עם חיפוש מבוסס AI כמו בינג, Perplexity, Arc ועוד.
לפני שבועיים, גוגל פרסמה דוחות רבעוניים מצויינים שהפתיעו את המשקיעים והטיסו את המניה ב12% לשיא כל הזמנים. הנתון המעניין בדוחות הוא העובדה שדווקא ההכנסות מתחום החיפוש צמחו בשיעור של כ 14.4%, לעומת צמיחה של 1.9% בלבד ברבעון המקביל בשנה שעברה.
גידול ברווחי הפרסום של גוגל אל מול רבעון קודם:
אז נכון, עוד מוקדם להסיק מסקנות ותהליכים כאלה לוקחים זמן, אבל אם התזה הזו נכונה לא היינו אמורים להתחיל לראות מגמת שינוי אחרי שנה וחצי?
אז כמובן שאין לי תשובה לשאלה הזו וייתכן שהמגמה תתהפך בהמשך, אבל אני רוצה להציע כמה נקודות מבט שיכולות להסביר למה לפחות בינתיים גוגל ממשיכה לתת בראש:
1.לא כל החיפושים נולדו שווים
גוגל מרוויחה כסף ממכירות פומביות של מודעות לפי מילות חיפוש ולכן המילים עם הביקוש הכי גבוה מכניסות לה את רוב הכסף. היא לא חושפת את המידע הזה, אבל בעקבות תביעה משפטית לפני כמה שנים היא נאלצה לפרסם מה היו החיפושים הכי שהכניסו לה הכי הרבה כסף בשבוע מסויים ובאופן לא מפתיע מדובר בחיפוש של שירותים: ביטוח, הלוואות, לימודים, מנוי סלולרי, טיסות זולות וכו.
למעשה, למרות שמבחינתנו כמשתמשים גוגל חיפוש הוא מוצר אחד, מבחינת גוגל ההסתכלות היא לפי Jobs to be done, כלומר לפי סוג המשימות שהמשתמשים מבצעים עם גוגל. לכן, כל עוד היא מצליחה להישאר האגריגטור והאינדקס של השירותים באינטרנט ששם נמצא רוב הכסף, פחות מפריע לה אם משתמשים יחפשו במקומות אחרים ביטויים איזוטריים למיניהם.
אגב, מי שכן מתחרה בגוגל וכבר לקחה לה נתח שוק לא קטן בשנים האחרונות היא טיקטוק. סקרים גילו שאחוז גבוהה של משתמשי GenZ מחפשים שירותים בטיקטוק ודווקא בהיבט הזה מצבה של גוגל עשוי להשתפר בעקבות החוק החדש שמאלץ את טיקטוק להיסגר או להימכר.
2.אפקט "חדר המראות"
אם אתם קוראים את הפוסט הזה אתם כנראה שייכים לקבוצה קטנה של Early Adopters שחיים את היום יום שלהם בתוך "פיד ה-AI", מתעדכנים בכל דבר שקורה ומנסים כלים חדשים. מכיוון שהאלגוריתם של הרשתות החברתיות מתוכנת להראות לנו אנשים שדומים לנו, הפיד שלנו מלא בפוסטים של אנשים שנטשו את גוגל ועברו לChatGPT או Perplexity ונוצרת אצלנו האשליה שמדובר במדגם מייצג.
בפועל רוב האנשים בארה"ב ובטח בעולם עדיין לא אימצו וכנראה לא מכירים את הכלים האלה ואני מעריך שעד שנראה אימוץ מסיבי יעברו כמה שנים, מה שיתן לגוגל מספיק זמן להבין איך לשלב את הצ'אט בתוך מוצר החיפוש הקיים וגם למצוא שיטות חדשות לעשות מוניטיזציה.
3. השוק גדול מסכום חלקיו
למרות שגוגל מחזיקה בלמעלה 90% משוק החיפוש, פוטנציאל הצמיחה שלה אינו מוגבל כפי שחושבים. הנה דוגמה להמחשה:
עם השקת האייפון אפל היתה בשווי 100 מיליארד דולר והאנליסטים העריכו שהיא יקרה מדי בגלל שהשוו את הפוטנציאל המקסימלי שלה למכירות של נוקיה באותו הזמן. היום היא שווה 2.7 טריליון דולר, פי 27! מה שהאנליסטים פיספסו זה שהיא תצליח להפוך את הטלפון למחשב ובכך תגדיל את השוק ותייצר כוח תמחור.
באותו אופן גוגל יכולה להתרחב בעזרת שירותים חדשים בעולמות החיפוש והפרסום. כבר ברבעון הנוכחי היא הוסיפה כלי AI למפרסמים שתרמו לתוצאות ובהמשך היא צפויה להשיק כלים חדשים שיגדילו לה את השוק ובראשם עוזר אישי.
עוד כמה עדכונים מעניינים שלא הספקתי לכתוב עליהם:
בתזמון מקרי לפוסט שלי על גוגל, השבוע פורסם כי OpenAI צפויה להשיק בקרוב מנוע חיפוש משלה. יהיה מעניין לראות כיצד הוא יראה והאם יצליח לתת פייט אמיתי לגוגל.
בשבועות האחרונים הופיע צ’אטבוט מסתורי בזירת מודלי השפה Chatgot Arena בשם gpt2-chatbot או im-a-good-gpt2-chatbot שלטענת רבים מציג ביצועים טובים יותר מג’יפיטי 4 וקלוד. רוב הסיכויים שמדובר בניסוי שOpenAI עושה לקראת שדרוג של המודל שלה אבל הספקולציות כוללות תרחישים נוספים שכוללים את אילון מאסק או גרסה משודרגת של גרסת gpt2. אני מחכה שיתבררו קצת יותר פרטים כדי לכתוב על זה אבל אם מעניין אתכם מוזמנים להתעדכן בשרשור הזה.
האם סוף סוף נמצא פתרון לתופעת הdeepfake? חברת OpenAI פרסמו בלוג על כלי חדש שהם פיתחו שמזהה תמונות AI ולטענתם מצליח ב98% מהמקרים. אישית קשה לי להאמין שאלה המספרים גם מחוץ למעבדה וגם אם כן זה רק עניין של זמן עד שילמדו איך להטעות אותו.
עד כאן להשבוע! אם אתם רוצים לקרוא תוכן שפיספסם תוכלו למצוא אותו בבלוג ואם יש נושאים שמעניינים אתכם ותרצו שאכתוב עליהם אשמח לשמוע.
שיהיה סופשבוע שקט
אמיתי