הקופיילוט שזוכר הכל
וגם: מהפכת החיפוש בגוגל, עדכונים מכנס המפתחים של מיקרוסופט והפיצ'רים של ג'ימייל סוף סוף זמינים בארץ
אהלן! כאן אמיתי עם הניוזלטר השבועי בנושא בינה מלאכותית ופרודקטיביות. והיום בתוכנית:
גוגל טורפת את הקלפים: איך נשארים רלוונטיים בחיפוש מבוסס AI?
מיקרוסופט מציגה: הקופיילוט שזוכר *הכל*.
זה לא המודל, זו הפלטפורמה: סיכום כנס המפתחים מיקרוסופט
עוד כמה עדכונים.
גוגל טורפת את הקלפים: איך נשארים רלוונטיים בחיפוש מבוסס AI?
עכשיו זה רשמי: החל מהשבוע הפיצ'ר AI Overviews נכנס באופן גורף לחיפוש בגוגל, מה שאומר שהתוצאה הראשונה שתופיע בחיפושים היא תשובה שנכתבה על ידי Gemini (כרגע זמין רק בארה"ב ובקרוב אצלנו).
כבר כתבתי לא מעט על ה-Innovators Dilemma שגוגל נמצאת בה והחשש שהשינוי יפגע בהכנסות הפרסום שלה, אבל הפעם אני רוצה להתייחס לתחום נוסף וקצת פחות מדובר, שגם מושפע מהשינויים האלה באופן דרמטי והוא תחום הSEO.
לקידום האורגני (SEO) יש השפעה עצומה על ההצלחה או הכישלון של חברות. יותר מזה, יש לא מעט עסקים ומותגים נישתיים שהמודל העסקי שלהם מתבסס על נכסים דיגיטליים שהצליחו להתברג גבוה בנישה שלהם ומכניסים להם המון טראפיק.
למרות שגוגל כבר שינתה בעבר את האלגוריתם שלה, השינוי הנוכחי לא דומה לשום דבר שראינו עד היום ולמעשה מגדיר את התחום מחדש כי הוא משנה לחלוטין את הנדל"ן הכי יקר שלהם - השטח שנמצא בראש הדף. התוצאות הראשונות שעד היום זכו ל80% מהטראפיק יידחקו למטה ובמקומם יהיו לנו מנצחים חדשים - הלינקים שיופיעו ב Overviews.
במקרים מסויימים מי שעד היום דורג ראשון יופיע גם בOverviews, אבל בימים האחרונים משתמשים מדווחים שהאתר שלהם שעד עכשיו דורג ראשון לא מופיע כלל. המשמעות היא שחברות ובעלי עסקים שעבדו קשה מאד להגיע למקומות הראשונים יפסידו בין לילה את כל ההשקעה.
דוגמה להשפעת השינוי על האתר של כוכב הטוויטר @levelsio.
הנה אנלוגיה שממחישה את המצב: אם כל אתר שמופיע בתוצאות הוא פרי, אז גוגל מכניסה את כל הפירות לנינג'ה ומגישה למשתמשים שייק פירות. המשתמש אמנם יאכל מהפרי שלכם, אבל מבחינתו הוא שתה שייק פירות ולא יודע על קיומכם.
אז איך מתמודדים עם המצב החדש?
גוגל הוציאו הנחיות רשמיות, אבל הן גנרית מדי ודומות למה שהם תמיד ממליצים: "תכתבו תוכן טוב, מעניין, מקורי ואיכותי ואנחנו נתחשב בזה". זה קצת מתסכל כי ברור שהדברים הולכים להשתנות ועסקים יפגעו מזה.
מצד שני, אפשר לראות את זה גם כהזדמנות ודווקא מכיוון שגוגל טורפת את הקלפים, יש פה אפשרות לשחקנים חדשים להרוויח מהמעבר ל-"SEO 2.0".
עדיין לא ברור מה יהיו הפעולות שנצטרך לעשות כדי להתאים את עצמנו וכרגע יש בעיקר המון סימני שאלה. בנוסף, זה ברור שהשינוי הזה הוא רק קצה הקרחון של מגמה שתשטוף אותנו בשנים הקרובות ותגרום ותשנה לחלוטין את כללי המשחק.
בינתיים, אספתי כמה כיוונים ורעיונות שיכולים לעזור לכם לתכונן לעתיד בו כל החיפוש יתבסס על AI:
היכנסו למצב חקירה: אנחנו ממש בימים הראשונים של השינוי ועדיין לא ברור איך "נכון" לפעול. בינתיים אפשר לנסות ללמוד מתוך מה שכבר קורה בשטח. אם למשל פוסטים בReddit נכנסים לOverviews אולי שווה להגיב שם ולקדם את המוצר שלכם.
השקיעו בתוכן ויזואלי: הבעיה עם תוכן כתוב הוא שלמודל השפה קל מאד לעבד אותו ולהציג אותו כחלק מסיכום. לעומת זאת, אם תייצרו תוכן ויזואלי כמו אינפוגרפיקות ותרשימים המודל לא יוכל סתם לסכם אותם ויצטרך להציג אותם או להוסיף אליהם קישור. גם תוכן בוידאו זה משהו שלמודל שפה קשה יותר לסכם וכבר היום הרבה פעמים תוצאות יוטיוב מופיעות גבוהה בחיפושים.
בנו כלים: מחשבונים, שאלונים, וכלים אינטראקטייבים שמייצרים ערך למשתמשים.
חקרו ערוצי טראפיק חדשים: סביר להניח שהמגמה הזו תמשיך ובעתיד כל החיפושים יקרו בעזרת עוזר אישי. זה תהליך שיכול לקחת גם כמה שנים, אבל שווה להתחיל לחשוב על ערוצי טראפיק שיתאימו למצב החדש כמו לבנות GPTs שמקושרים לאתר שלכם ולהעלות אותם לחנות האפליקציות של OpenAI.
מיקרוסופט מציגה: הקופיילוט שזוכר *הכל*.
אז אחרי ההכרזות האחרונות של OpenAI וגוגל, אתמול הגיע תורה של מיקרוסופט להדהים אותנו עם פיתוחי הAI האחרונים שלה, הנה מה שאתם צריכים לדעת:
במרכז ההכרזה, היה השילוב של מוצר הקופיילוט כאפליקציה במערכת ההפעלה Windows.
להזכירכם, לפני שבוע בכנס של OpenAI הם השיקו את אפליקציית הדסקטופ החדשה שלהם לMac בלבד, מה שנראה קצת מוזר לאור השותפות העמוקה שלהם עם מיקרוסופט.
עכשיו אנחנו מבינים למה - מיקרוסופוט השיקו אפליקציית דסקטופ משלהם שמבוססת על המודל החדש GPT4o ותיהיה מוטמעת במערכת ההפעלה ווינדוס באופן אינטגרלי.
האפליקציה תיהיה עם פונקציונליות דומה לשל OpenAI עם היכולת "לראות" את כל מה שאנחנו עושים במחשב ונוכל לשאול אותה שאלות ולדבר איתה בשפה חופשית.
עד כאן הכל מתבקש ודיי צפוי, אבל מיקרוסופט לקחה את זה עוד צעד קדימה ויצאה עם קילר פיצ'ר מטורף וחסר תקדים שנקרא "Recall".
האפליקציה שלהם לא רק צופה במסך שלנו אלא גם מקליטה אותו בכל נתון ושומרת את הסשנים המוקלטים בזכרון של המחשב!
כך למעשה המחשב יזכור עבורנו כל פעולה שעשינו וחשוב מכך, נוכל לבצע חיפוש סמנטי בכל ההקלטות האלה ולקבל תשובות מהירות (מזכיר מאד את המוצר rewind למי שמכיר).
אחת ההגדמות שהם הראו היא שמישהי ניסתה להיזכר בשמלה שהיא ראתה פעם בפינטרסט אז היא פשוט נכנסה לפיצ'ר חיפשה שמלה וישר הגיע לסשן הרלוונטי בדפדפן שחיבר אותה לדף הרלוונטי בהיסטוריה ופתח את העמוד באתר. בהדגמה הם הדגישו שהחיפוש סמנטי אז לא חייבים לחפש את המילה הספיציפית, המודל יבין את הכוונה שלנו ויציג את התוצאות הרלוונטית. הנה הקטע מתוך ההשקה:
מעבר לפונקציונליות של להיזכר בדברים, לפיצ'ר הזה יש עוד יתרון עצום בכך שהוא בעצם יוצר דאטה בייס של הפעולות שלנו עבור ה AI. אחת הבעיות קופיילוטים זה שהרבה פעמים הם מפספסים כי הם מתייחסים למה שאנחנו עושים בנקודת זמן ספיציפית בלי להבין את הקונטקסט הרחב יותר. דאטה הזה יעזור לקופיילוט להבין אותנו בצורה עמוקה יותר ובהיבט הזה הם נותנים מענה מצויין ליתרון היחסי שיש לגוגל כי היא מחזיקה עלינו המון דאטה.
מטורף נכון? אבל זה לא נגמר כאן. בשביל לשמור כזו כמות של זיכרון וגם לגשת אליו בצורה יעילה ומהירה נדרשת חומרה חזקה מאד וכאן מגיעה ההזדמנות האמיתית של מיקרוסופט גם להרוויח מכל הסיפור. במרכז ההכרזה הם הציגו Laptop AI חדש עם מפרט טכני חזק מאד וטכנולוגיה חדשה בשם NPU שמאפשרת למחשב לעבור בצורה מהירה מאד. לטענתם הוא מהיר ב58% מהמקבוק החדש של אפל ויאמר לזכורתם שהם גם הראו השוואה בזמן אמת.
אם הקופיילוט בווינדוס היה המענה לגוגל, כאן מיקרוסופט מתחרה ישירות באפל ומנסה לתפוס את המעמד היוקרתי של ה laptop המוביל בשוק. יש לה פה יתרון מובנה כי השילוב של הזכרון מייצר אפקט של stickiness מה שיקשה על החלפת המחשב בעתיד.
חוץ מזה בהשקה הם הראו גם כלי עריכת תמונות חדשים ובעיקר הראו איך הם מטמיעים AI בכל פינה בווינדוס.
לפני שמסיימים, אי אפשר להתעלם מהעובדה שכל הסיפור הזה נשמע כמו פרק במראה שחורה ולמרות שלכאורה המידע נשמר רק על המחשב שלנו עדיין מדובר בחדירה מאד גדולה לפרטיות.
זה לא מובן מאליו שכל המשתמשים יסכימו להשתמש ביכולת הזו ומיקרוסופט תצטרך להוכיח לנו שהיתרונות שווים את אובדן הפרטיות, יהיה מעניין!
זה לא המודל, זו הפלטפורמה: סיכום כנס המפתחים מיקרוסופט
יום אחרי אירוע החומרה בו מיקרוסופט היא הכריזה על מחשב AI חדש ופיצ'ר הזכרון, התקיים כנס Build - אירוע המפתחים השנתי בו הם הציגו בצורה מפורטת יותר את הפיתוחים האחרונים בתחום הAI.
לפני שנצלול להכרזות, שווה לדבר רגע על האסטרטגיה.
בשנה וחצי האחרונות, עיקר התחרות בתחום היתה על מי תבנה את המודל הכי חזק. בתקופה האחרונה נראה שמתחיל תהליך של התבגרות מסויימת והשוק מבין שהמודל אמנם חשוב, אבל בטווח הרחוק יש סיכוי סביר שנגיע למצב שאין הבדל משמעותי במודלים ומה שיקבע הוא דווקא מוצרי הקצה.
ראינו את המגמה הזו במהלך של מטא ששיחררה מודל פתוח ברמה של ג'יפיטי 4 בחינם וגם בהכרזות האחרונות של OpenAI וגוגל שעיקר החדשות כבר לא היתה מודל חכם יותר אלא יכולות נוספות כמו מולטימודאליות ויכולת שיחה, חלון קונטקסט גדול, ואינטגרציה עמוקה יותר למחשב. זה לא אומר שהמודלים לא ימשיכו להשתפר, אבל ניכר שיש האטה מסוימת בקצב השיפור שראינו עד עכשיו וגם שהפערים בין המודלים הכי חזקים הופכים לזניחים יותר.
מיקרוסופט מבינה את זה ולכן היא מנסה למצב את עצמה כפלטפורמה האולטימטיבית לבניה של מוצרי AI, ללא קשר לסוג המודל. חלק גדול מהכנס וגם נאום הפתיחה (המעולה) של סאטיה נאדלה עסק בלהעביר את המסר שכדאי והכי בטוח לבנות מוצרים אצלם.
ההכרזה הראשונה היא Copilot Platform שהיא פלטפורמה למפתחים שמנגישה להם את כל המודלים הכי חזקים בAPI יציב ונוח לשימוש עם אינטגרציה להמון כלים לבניה, תחזוקה ואבטחה של מודלים ומוצרים.
פיתוח נוסף משמעותי הוא השדרוג של Github Copilot מכלי שעושה השלמה אוטומטית של קוד לסוכן חכם שיודע ממש לבנות מוצרים.
הוא יודע לקבל משימה, לסרוק את הקוד הקיים, לבנות תוכנית פעולה, לכתוב את הקוד ואז בעזרת אינטגרציות חדשות ל Dev Tools גם לעזור בהעלאת הקוד לסביבה.
לטענתם 75% מהזמן של המפתחים הולך על משימות מסביב לכתיבת הקוד והמטרה שלהם היא לעזור בכל השלבים.
עד כאן הבשורות היו למפתחים, אבל אחת ההשקות שאותי באופן אישי מאוד מסקרנת היא Copilot Studio שמנגישה את היכולת לבנות סוכנים חכמים לתהליכים עסקיים באמצעות ממשק no code דווקא למי שאינו מפתח.
כיום כדי לבנות סוכנים נדרש תהליך פיתוח יחסית מורכב שמשלב כמה כלים והם בעצם הפכו את זה לממשק פשוט של אבני לגו וגם יכולת לחבר אותם לכל הכלים הקיימים היום ב-Windows וב-Office. בכנס הם הציגו כמה אוטומציות שנבנו לתהליכים עסקיים ספציפיים על ידי חברות שקיבלו גישה מוקדמת ליכולות האלה. הנה הדגמה חיה:
פיתוח נוסף ששווה להתעכב עליו הוא Copilot Teams שהוא למעשה סוכן שמחליף איש צוות. הוא מסוגל לסכם עבורנו פגישות, לחלק משימות למשתתפים, וגם ממש לתפקד כמנהל פרוייקטים לבצע מעקב אחריו המשימות.
זה כיוון מאוד מעניין ואני חושב שיש לו פוטנציאל להוריד מאיתנו הרבה עבודה סיזיפית ומשעממת ולעזור לנו להתעסק בדברים החשובים יותר. אגב, אתמול גיליתי שחלק גדול המהפיתוח של הפיצ'ר הזה היה במרכז הפיתוח בישראל על ידי הצוות של Itai Hershenhoren - גאווה!
לפני שמסיימים חשוב להדגיש שלמרות שמיקרוסופט מצליחה להוביל בתחום ולהפתיע אותנו כל פעם מחדש גם בחידושים וגם בקצב המהיר, בסופו של דבר המבחן האמיתי שלה הוא האם היא תצליח לגרום למשתמשים ולארגונים לעבור לפלטפורמות שלה: מערכת ההפעלה Windows, אופיס, שירותי הענן של Azure ועכשיו גם החומרה החדשה Copilot +PC ובכך להגדיל את נתח השוק שלה. זה אתגר לא פשוט בכלל ונצטרך לחכות ולראות.
עוד כמה עדכונים שלא הספקתי לכתוב עליהם:
סקהרלט גו’הנסן תובעת את OpenAI על שימוש בקול שלה ללא אישורה כעוזר הקולי Sky. מסתבר שהם אפילו פנו אליה והיא לא אישרה להם. הפרשה הזו מגיע בטיימינג לא טוב עם ההתפטרות של צוות ה-Safety בשבוע שעבר. לי הסיפור הזה הזכיר פרק במראה שחורה על מישהי שמשדרים את האוואטאר שלה בטלוויזיה ללא אישורה (שווה צפיה לדעתי).
גוגל התחילה לשחרר את פיצ’ר הקופיילוט של Google Workspace למשתמשים בישראל (אני כבר קיבלתי אותו).
להזכירכם מדובר בפאנל צדדי שנמצא בתוך Gmail ועוזר לחפש מיילים וגם לנסח תשובות עם קונטקסט של כל התר’ד וגם שיחות קודמות עם אותו אדם. קופיילוט דומה נוסף גם לסליידס שעוזר ליצירת מצגות ולSheets שעוזר בניתוח דאטה. אצלי זה כרגע רק בחשבון הפרטי שלי ואין לי שם יותר מדי התכתבויות אז לא יצא לי לנסות אותו מספיק, אבל אולי אכתוב על זה בהמשך. כך זה נראה אצלי:
אם אתם רוצים לקבל גישה אתם צריכים קודם כל להירשם דרך הלינק הזה וגם להיות מנויים לGemini Advanced (גוגל נותנת לכולם מנוי חינם לחודשיים אז אם לא ניסיתם עכשיו זה הזמן).
עד כאן להשבוע! אם אתם רוצים לקרוא תוכן שפיספסם תוכלו למצוא אותו בבלוג ואם יש נושאים שמעניינים אתכם ותרצו שאכתוב עליהם אשמח לשמוע.
בקשה קטנה לסיום - אם אהבתם את התוכן אשמח שתעזרו לי להפיץ את הניוזלטר ולשלוח אותו למישהי או מישהו שלדעתכם יוכל להפיק ממנו ערך 🙏🏻
שיהיה סופשבוע שקט
אמיתי